Vi lever i en tid, hvor mad er blevet til religion. Der kommer hele tiden nye bud på og ideer om, hvad der er sundt, og hvad der ikke er. I Danmark har vi i mange år baseret vores traditionelle kost på kød- og mejeriprodukter.

Derfor er det en stor omvæltning, at der nu er kommet en plantebaseret revolution, hvor mange beslutter sig for at droppe kødet og mejeriprodukterne. Årsagerne er mange – fx for klimaets, sundhedens og dyrenes skyld.

Men der kommer også mange modsvar, og eksempelvis er der mange, der stiller spørgsmålstegn ved, hvordan man skal få nok calcium, hvis man vælger mejeriprodukterne fra. På Zuzzi.dk kan du læse en hel del om mad og sundhed.

Heldigvis er der mange madvarer, som fungerer som en udmærket kilde til calcium. Det er ikke kun mælk.

Calcium er vigtigt for kroppen

Det er utroligt vigtigt for vores krop, at den får en vis mængde calcium gennem kosten. Det er nemlig en nødvendig byggesten, især når det gælder knoglerne. Hvis man ikke får nok calcium, kan det medføre svage knogler og ben.

Det står derfor ikke til diskussion, om vi skal have calcium eller ej. Diskussionen går derimod på, hvor det er bedst at få det fra. Mange har været vant til at få alt deres calcium fra mejeriprodukter som fx mælk, ost og yoghurt.

Det er også sandt, at disse madvarer har et højt indhold af calcium – men det er de ikke alene om. Hvis du gerne vil skære ned på dit forbrug af mejeriprodukter, er der derfor ingen grund til at fortvivle.

Sådan får du calcium på den grønne måde

Der er rigeligt med muligheder for at få calcium på en alternativ vis. Som erstatning for mælk er der kommet en del plantedrikke på markedet, der blandt andet består af ris, soya, havre og mandler.

En del af disse er tilsat calcium, mens andre, som fx hampemælk, har et naturligt indhold. Derudover er der en del grøntsager af de grønne grøntsager som fx broccoli, spinat, coconuts og kål, der er en kilde til calcium. Det samme gælder for frugt, hvor figner, solbær og appelsiner kan nævnes.

Sidst men ikke mindst har nogle bønner og frø også et højt indhold af netop calcium. Det gælder eksempelvis for soyabønner, sorte bønner, sesamfrø og chiafrø.

Hvis man tænker lidt over det, når man planlægger sine måltider, er der altså ingen risiko for, at man kommer til at mangle calcium, blot fordi man vælger mejeriprodukterne fra.